ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ(Α')




  Ἠ θεία Λειτουργἰα

 Η λέξη Λειτουργία είναι σύνθετη από τις λέξεις λεῖτος(λεώς, λαός) και έργο. Σημαίνει δημόσιο έργο. Καμιά θυσία δεν είναι πιο ευάρεστη στο Θεό Πατέρα από εκείνη που προσέφερε ο Μονογενής Του Υιός εκούσια στο Γολγοθά. Αυτή τη θυσία προσφέρουμε κι εμείς σε κάθε θεία Λειτουργία. Μ' αυτήν εκδηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας, την αγάπη μας στον Κύριο, στον ύψιστο βαθμό. Την προσφέρουμε όλοι μαζί, ο λαός, η Εκκλησία.

 Ὁ Μυστικὸς Δεῖπνος :Η πρώτη θεία Λειτουργία πάνω στη γη.

 «Τὴν νύκτα ἐκείνην ὁ Κύριος ὡς ὕπατος Ἀρχιερεύς ἱερούργει τὸ μυστήριον καὶ ἐμοίραζεν εἰς τοὺς φιλτάτους τὰ προκείμενα, καὶ τὰ προκείμενα μετεποιοῦντο ὑπερφυεστάτην μεταποίησιν εἰς τὰς χεῖρας τοῦ Διανέμοντος».


 Γιὰ νὰ τελεσθεῖ θεία Λειτουργία ἀπαιτοῦνται:

  1.  Ναός με αγία τράπεζα ή και μόνο αντιμήνσιο.
  2.  Ιερέας και χριστιανοί(τουλάχιστον ένας ακόμη πιστός εκτός του λειτουργού).
  3.  Λειτουργικά σκεύη και ιερά άμφια.
  4.  Θυμίαμα, κεριά, έλαιο, προσφορές των πιστών και οίνος(ερυθρός).


 Τὸ ἅγιον ἤ ἀναίμακτον Θυσιαστήριον 

 
Η αγία Τράπεζα συμβολίζει το θρόνο του Θεού, αλλά και τον τάφοΤου. Σε ένδειξη τιμής, αλλά και για αισθητικούς λόγους η Αγία Τράπεζα καλύπτεται από τα καλύμματα:1.Κατασάρκιο 2.Eνδυτή 3.Ειλητό 4.Αντιμήνσιο. Τα πολυτελή καλύμματα της αγίας Τραπέζης συμβολίζουν τα ιερά σάβανα και τη σινδόνη, με την οποία τυλίχθηκε το άχραντο Σώμα του Χριστού κατά τη θεία ταφή Του.Πάνω στην αγία Τράπεζα τοποθετούνται το Ευαγγέλιο, το Αντιμήνσιο, ο σταυρός ευλογίας, το Αρτοφόριο και τα κηροπήγια.

 Ὁ συμβολισμὸς τοῦ Ναοῦ
Ο χριστιανικός ναός θεωρείται σύμβολο του ουράνιου χώρου, όπου μπροστά στο θρόνο του Θεού τελείται η θεία Λειτουργία από τους αγγέλους.
Ο τρούλος συμβολίζει τον ουρανό και γιαυτό εικονίζεται σ’αυτόν οΠαντοκράτωρ Χριστός. Μαζί Του στον ουρανό υπάρχουν οι άγγελοι, οι προφήτες, οι απόστολοι και οι άγιοι.
Το άγιο Βήμα συμβολίζει τον Παράδεισο, την άνω Ιερουσαλήμ (Αποκ.21,2), μέσα στο οποίο τελείται ακατάπαυτα η ουράνια θεία Λειτουργία με λειτουργούς τους αγγέλους. Η αγία Τράπεζα συμβολίζει το Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου (Αποκ.22,3). Οι ιερείς συμβολίζουν τους αγίους αγγέλους, τα λειτουργικά πνεύματα τουΘεού (Εβρ.1,14).
Το δάπεδο του ναού συμβολίζε τη γη. Εκεί στέκονται οι πιστοί, οι οποίοι απαρτίζουν την επί γης στρατευόμενη Εκκλησία και ατενίζουν τον ουρανό (θόλο), τον Παράδεισο (ΙερόΒήμα) και τους εικονιζόμενους αγίους. Εκεί ενώνονται με το άλλο μέρος της Εκκλησίας, τη θριαμβεύουσα.
Με τα ιερά μυστήρια προγεύονται τα μέλλοντα ουράνια αγαθά. Η γη κι ο ουρανός ενώνονται κάθε Κυριακή και κάθε γιορτινή μέρα στη Θεία Λειτουργία. Το να πας την Κυριακή στη Λειτουργία σημαίνει πραγματικά να βγείς απ το σπίτι σου και να πας στον ουρανό.



                                                                                                  συνεχἰζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου