ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι το θυμίαμα


   Ε
ίναι θυσία ευαρεστήσεως προς τον Θεό. Συμβολίζει την ανάταση της ψυχής προς τον Θεό κυρίως όταν προσευχόμαστε. Ο Προφητάναξ Δαυίδ λέγει στον 140ο Ψαλμό του: "Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν Σου.

Τι συμβολίζει το λάδι

     
Τ
ο λάδι είναι ένα από τα τρία ευλογημένα και κύρια είδη διατροφής του ανθρώπου. Συμβολίζει δε το έλεος του Θεού. Γι' αυτό, όπως οι αθλητές αλείβοντο με λάδι για να βοηθούνται στους αγώνες τους, έτσι και η Εκκλησία χρησιμοποιεί το λάδι στη Βάπτιση, το Ευχέλαιον.

Τι είναι το άναμα ή Νάμα



Είναι το κρασί που προσφέρουμε στην Εκκλησία για τη Θεία Ευχαριστία. Συνήθως παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο από διαλεκτά, μαύρα σταφύλια και είναι κόκκινο


Τι είναι το Αντίδωρο



Το αντίδωρο είναι μικρό κομμάτι από την προσφορά που ύψωσε ο λειτουργός ιερέας στην αγία Πρόθεση, από την οποία βγήκε ο "αμνός", που μεταφέρεται στην αγία Τράπεζα για να μεταβληθεί σε Σώμα Χριστού. Το μοιράζει ο ιερέας στο τέλος της Θ. Λειτουργίας σε όσους δεν κοινώνησαν. Δηλαδή αντί του Δώρου (Θεία Κοινωνία) που έλαβαν όσοι εκοινώνησαν, οι μη κοινωνήσαντες λαμβάνουν το "αντίδωρο".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου