ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΑ ΦΟΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ, ΣΤΩΜΕΝΒΟΥ

Η Θεία Ευχαριστία αποτελεί το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας. Η Θεία Ευχαριστία είναι η καρδιά, η οποία, όπως και στον ανθρώπινο οργανισμό, συνδέει τα πάντα εντός του σώματος της Εκκλησίας. Πρόκειται για το θεμέλιο και το επιστέγασμα του οικοδομήματος της χριστιανικής κοινότητας.
Έργο της Θείας Λειτουργίας είναι η μεταβολή των Δώρων που προσφέρουν οι πιστοί -του άρτου και του οίνου- σε σώμα και αίμα Χριστού. Και σκοπός της είναι ο αγιασμός των πιστών, οι οποίοι με  τη Θεία Μετάληψη αποκομίζουν την άφεση των αμαρτιών τους, την κληρονομία της Βασιλείας των Ουρανών και κάθε πνευματικό αγαθό.
Σε αυτό το σκοπό συμβάλλουν οι προσευχές, οι ψαλμωδίες,  τα αγιογραφικά αναγνώσματα και όλα εκείνα που τελούνται και λέγονται στη διάρκεια της Λειτουργίας. Μέσα σε αυτά είναι σαν να βλέπουμε σε ένα πίνακα ζωγραφισμένη όλη τη ζωή του Χριστού. Γιατί ο καθαγιασμός των Δώρων, η ίδια δηλαδή η θυσία διακηρύσσει τον θάνατο, την ανάσταση και την ανάληψη Του καθώς τα Δώρα αυτά μεταβάλλονται στο ίδιο το Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Οι πιστοί που εκκλησιάζονται και συμμετέχουν σε όλα αυτά με προσηλωμένο το νου,  γίνονται πιο σταθεροί στη πίστη, πιο θερμοί στην ευλάβεια και την αγάπη τους προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Με τέτοιες λοιπόν διαθέσεις αξιώνονται να πλησιάσουν και τη φωτιά των μυστηρίων και να μεταλάβουν με κάθε ασφάλεια και οικειότητα.
Σε κάθε θεία Λειτουργία ο ιερέας καλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν στην Τράπεζα της Ζωής «μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καὶ ἀγάπης». Με την πρόσκληση του αυτή ο ιερέας μας υποδεικνύει την ψυχική-πνευματική και σωματική προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε για να παρακαθίσουμε στο Δείπνο του Χριστού. Οι πιστοί δεν πρέπει να φοβούνται το Θεό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να Τον φοβόμαστε. Έχουμε την υπόσχεσή Του ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη Του . Έχουμε την υπόσχεσή Του ότι ποτέ δεν θα μας αφήσει ούτε θα μας εγκαταλείψει ). Φόβος Θεού σημαίνει να έχουμε τέτοια ευλάβεια γι’ Αυτόν που να έχει μεγάλη επίδραση στο τρόπο που ζούμε τις ζωές μας. Φόβος Θεού είναι να σεβόμαστε Αυτόν, να υπακούμε Αυτόν και να λατρεύουμε Αυτόν με ευλάβεια.
Ο Κύριος Ιησούς, κινούμενος από τη χωρίς όρια αγάπη Του, έρχεται προς εμάς, προσφέροντας για «βρώσιν και πόσιν» τον εαυτό Του. Η επαναλαμβανόμενη θυσία του Γολγοθά, είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας, πάνω στην Αγία Τράπεζα, στην κάθε Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Κι όμως η άγνοια, η αδιαφορία ή η επιπολαιότητά μας, κάνει το νου να μη συμμαζεύεται και την καρδιά να περιπλανιέται. Άλλα σκεφτόμαστε κι άλλα ποθούμε, ακόμα και την ιερή αυτή ώρα. Η κλήση του διακόνου, «Στῶμεν καλῶς· στῶμεν μετὰ φόβου», όπως τότε του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, να σταθούμε με την πρέπουσα προσοχή και να είμαστε εκεί με το σεβασμό που αρμόζει γίνεται συγχρόνως πρόκληση  για βίωση ή άρνηση  του μυστηρίου για ζωή ή θάνατο.
Οι Πατέρες για το θέμα της Θείας Ευχαριστίας, αναπτύσσουν βασικές θεολογικές πτυχές, οι οποίες κινούνται στους εξής άξονες α. τα Τίμια Δώρα είναι, με τον καθαγιασμό, αυτά καθαυτά το σώμα και το αίμα του Χριστού, β. το εκκλησιαστικό σώμα συγκροτείται με την θεία Ευχαριστία (εκκλησιολογία), γ. με την ένωση αυτή η μετάληψη γίνεται αφορμή για τη χριστιανική τελείωση, καθώς χριστοποιεί τους πιστούς και παρέχει τον αγιασμό και την θείωση στον άνθρωπο (σωτηριολογία), δ. η Θεία Ευχαριστία είναι η ανάμνηση της ζωής του Χριστού και η εικόνα της Βασιλείας των ουρανών (εσχατολογία) και ε. η Θεία Ευχαριστία είναι η βάση και το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας και των μυστηρίων.
Οι Αποστολικοί Πατέρες και αυτοί που τους διαδέχθηκαν επιμένουν ότι ο καθαγιασμένος άρτος και οίνος της ευχαριστίας, είναι πραγματικά και αληθινά το τεθεώμενο σώμα και αίμα του Χριστού. Δεν είναι ένας τύπος, ένα εικονικό, ένα αλληγορικό ή φανταστικό σύμβολο αυτού του σώματος ή μια απλή υπενθύμιση του τελευταίου δείπνου του Χριστού. Η αμφιβολία περί τούτου δεν έχει θέση στον πιστό.
Βέβαια σε αντίθεση με τους Αποστόλους υπήρξαν και εκείνοι που έσφαλλαν παρεξηγώντας το περιεχόμενο αυτής της «μεταποίησης». Η επιμονή στο γεγονός ότι τα ευχαριστιακά στοιχεία είναι αληθινά το σώμα και το αίμα Χριστού, δεν συνεπάγεται με την άποψη ότι οι μετέχοντες του σώματος και του αίματος εξασκούσαν ένα είδος κανιβαλισμού. Ο Χριστός, διευκρινίζοντας τα λεγόμενα του τονίζει: «τὸ πνεῦμα ἐστιν τὸ ζῳοποιοῦν, ἡ σὰρξ οὐκ ὠφελεῖ οὐδέν» . Η πραγματική μεταβολή των ευχαριστιακών στοιχείων επιτελείται πνευματικά, μυστηριακά νοητά και όχι σαρκικά και μαγικά. Ο καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων και η ανάδειξή τους σε σώμα και αίμα Χριστού ενεργείται από το Άγιο Πνεύμα.
Τα Τίμια Δώρα, καθοδηγούν τον άνθρωπο προς την επίγνωση της αμαρτωλότητός του, τον παρακινούν στη μετάνοια, του παρέχουν την άφεση των αμαρτιών, τον ελευθερώνουν από τα πάθη, του μεταδίδουν το εφόδιο της αιωνίου ζωής και το αντίδοτο της αθανασίας, του προσφέρουν την πρόγευση και τον αρραβώνα της μέλλουσας ζωής και του χορηγούν τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Τα Τίμια Δώρα μεταλαμβάνονται, «εἰς ἴ­α­σιν, καί κά­θαρ­σιν, καί φω­τισμόν, καί φυλακτήρι­ον, καί σω­τη­ρί­αν, καί ἁ­γι­α­σμόν ψυ­χῆς τε καί σώ­μα­τος, εἰς ἀπο­τρο­πήν πά­σης φα­ντα­σί­ας καί πο­νη­ρᾶς πρά­ξε­ως καί ἐ­νερ­γεί­ας διαβο­λι­κῆς, κα­τά δι­ά­νοι­αν τῆς ἐν τοῖς μέ­λε­σί (του ανθρώπου) ἐνεργουμέ­νης, εἰς παρ­ρη­σί­αν καί ἀ­γά­πην τήν πρός (τον Θεό), εἰς διόρθω­σιν βί­ου καί ἀ­σφά­λει­αν, εἰς αὔ­ξη­σιν ἀ­ρε­τῆς καί τε­λει­ό­τη­τος, εἰς πλή­ρω­σιν ἐντο­λῶν, εἰς Πνεύ­μα­τος ἁ­γί­ου κοι­νω­νί­αν, εἰς ἐ­φό­δι­ον ζω­ῆς αἰ­ω­νί­ου καί εἰς ἀ­πο­λο­γί­αν εὐ­πρόσ­δε­κτον, τήν ἐ­πί τούς φο­βε­ροῦ βήματός», σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο.
H Θεία Λειτουργία δεν είναι μια απλή προσευχή ή απλά ένα μυστήριο, είναι Τραπέζι! H Θεία Λειτουργία γίνεται για να ακούσουμε «Λάβετε, φάγετε» και «Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες». H Θεία Λειτουργία γίνεται για να βγει ο Ιερέας στην Ωραία Πύλη κρατώντας το Άγιο Ποτήριο και να πει: «Προσέλθετε» ελάτε δηλαδή να κοινωνήσετε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού! Και σαν έρθει η στιγμή της θείας Κοινωνίας και πρόκειται να πλησιάσεις την αγία Τράπεζα, πίστευε ακλόνητα πως εκεί είναι παρών ο Χριστός, ο Βασιλιάς των όλων.
Όταν ο ιερέας σου μεταδίδει το Άγιο σώμα και το Άγιο αίμα του Χριστού πρόσεχε!!! Μην αφήνεις το λογισμό σου να κολλάει σε αυτό που βλέπεις, αλλά άνοιξε τα μάτια της ψυχής σου!!! Εκείνη την στιγμή ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός απλώνει το χέρι Του και ο ίδιος με το δικό Του χέρι σου μεταδίδει το σώμα Του και το αίμα Του.
Ο Χριστός μας θυσιάζεται σε κάθε Θεία Λειτουργία πάνω στην Αγία Τράπεζα για εμάς και είναι λυπηρό εμείς οι πιστοί που έχουμε προσέλθει στην Εκκλησία να τον παραβλέπουμε, αγνοώντας αυτή την υπέρτατη προσφορά Του. Έτσι χάνουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία στη ζωή μας για τη συμμετοχή στην αιώνια ζωή και ευτυχία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου